Over Laura

Wie ik ben
Ik ben vocalist, songwriter, loop artist, vocal coach en producer. Als zangeres heb ik uiteenlopende dingen gezongen, van barok tot deep house en van mijn eigen pop songs tot Avant-garde klassiek. Jarenlang heb ik me verdiept in de geschreven en ongeschreven regels van de verschillende muziekgenres. Maar tegenwoordig streef ik naar een authentiek, intuïtief stemgebruik dat losstaat van de gangbare tradities.

Wat mij drijft
Ik wil een tegengeluid bieden aan het idee dat zingen en muziek maken vooral gaat om excelleren, competitie en entertainment. Het is in de eerste plaats een manier om contact te maken met jezelf en met anderen, en om je eigen creativiteit te onderzoeken en te uiten. Want geen enkele andere kunstvorm spreekt zó direct emoties en de bijbehorende herinneringen aan. Vrijwel iedereen begrijpt deze universele taal en kent het magische gevoel van verbondenheid tijdens een gedeelde muziekbeleving. Het mooiste wat ik als artiest kan bereiken tijdens een concert is verbondenheid, dat magische gevoel van eenheid tussen alle aanwezigen. Echte, oprechte verbinding met anderen geeft mij veel energie. Ik ervaar het als creatief en betekenisvol om ook als coach vanuit ditzelfde principe met mensen te werken. Het is daarom mijn missie om door middel van de stem en muziek, bewustzijn en verbinding te creëren.

Dit heb ik gedaan
Toe ik 9 jaar was, debuteerde ik als pianotalent in de kleine zaal van het Concertgebouw en als tiener schreef ik mijn eerste liedjes. Maar toen ik als 18-jarige na een jaar werd weggestuurd van het conservatorium – “We vinden je geen échte zangeres” – koos ik voor een studie muziekwetenschap in Bristol (U.K.) en later in Amsterdam. Na een paar jaar achter de schermen te hebben gewerkt in de klassieke muziek (Radio4, het Concertgebouw) besloot ik dat ik toch liever zelf op de planken stond. Dat deed ik onder andere als De Drijvende Diva. Zeven jaar lang zong ik opera aria’s, in een enorme jurk gemaakt van paraplu’s drijvend op het water. De act was te zien op vele festivals en evenementen in Nederland en het buitenland, waaronder het Gergiev Festival, Lowlands, Oerol en de Musikfestspiele Potsdam.

Dit doe ik nu
Op het moment richt ik me vooral op het maken van mijn eigen muziek en werk ik geregeld mee aan innovatieve muziek(theater)projecten. Ook ga ik wel eens een samenwerking aan met deejays/producers. Ik heb vier EP’s uitgebracht: Sweet Life (2012), Looping Patterns (2015), From This World (2016), Empty Space (2017) en Merge (2019). Met Empty Space heb ik getourd door Californië en Mexico. Daarnaast geef ik zangles, stemcoaching en workshops via use your voice.

Live looping
Als een van de eerste vocal looping artiesten in Nederland werk ik met song based live looping: ik maak liedjes door mijn stem te samplen met een loop station. Hiermee wil ik laten zien dat een loop station niet alleen maar een leuk effect of ‘truckje’ is, het is een volwaardig muziekinstrument is dat je moet leren bespelen. Bovendien word je door live looping uitgedaagd om als muzikant heel erg secuur en vindingrijk te zijn.

Anderen over Laura:

“Like hot soup for the soul. Makes my soul feel happy and in peace.” (Eliud Ernandes, México Y2K International Live Looping Festival)

Laura Stavinoha heeft een debuut-EP gemaakt die zich gelijk kan meten met het werk van de groten der aarde.” (LiveXS over Sweet Life).

Stavinoha has a unique sound that isn’t like anything out there right now.” (Amped Sounds over Sweet Life).

“The female vocals remind of Tiesto tracks from late 90s as well as of modern classics.” (House Music with love over Solaris, van de EP Nebula in samenwerking met Mjutah).

“Inderdaad, het lijkt op Kate Bush en Tori Amos. Maar het is veel meer dan dat: we horen ook een onmiskenbaar eigen, origineel geluid”. (Jury over Laura, winnaar van de Vlaanderen Bokaal in 2013)

Scroll to Top