Stock Aitken Waterman extreme makeover

Als kind had ik niet zoveel popidolen aan mijn muur hangen. Maar wel Mel & Kim! Op een A3-poster uit de Hitkrant hingen Mel & Kim gemoedelijk naast Whitney Houston. Als je ouder bent dan 30, weet je misschien nog hoe de zusjes Appleby de hitlijsten bestormden eind jaren tachtig. De dames zagen er superstoer uit en hadden geweldige dansmoves. Mel & Kim was een act uit de grootste hitfabriek van de jaren 80: Stock Aitken Waterman. Dit was toen een nieuw geluid, en ook nog eens lekker dansbaar. Helaas was het succes van de zusjes van korte duur, want Mel Appleby stierf al op haar 23ste aan kanker.

Een van mijn volgers op YouTube suggereerde dat ik eens een Stock Aitken Waterman cover moest doen in mijn eigen stijl. Leuk idee, maar…..Kylie Minogue, Bananarama, Rick Astley? Ik vond er toen al niet zoveel aan, maar nu klinkt het pas écht gedateerd. Het succes was volgens mij vooral te danken aan de manier van produceren, die paste heel erg bij de tijdsgeest. Maar de composities vind ik doorgaans niet zo heel goed. Niet handig als je een piano-cover wilt maken, dan moet het liedje in de basis gewoon ijzersterk zijn.

Maar gelukkig vond ik wel inspiratie bij Mel & Kim. Hun liedje F.L.M. (Fun, Love & Money) heeft een lekker oppervlakkige tekst, maar de melodie van het nummer nodigde uit om een compleet nieuw pianoarrangement te maken met andere akkoorden. Mijn versie is een melancholische ballad geworden in plaats van een dansnummer.  Hierbij dus een hommage aan mijn eerste popidolen. En bij het opzoeken op Wikipedia kwam ik er ook nog eens achter dat Kim Appleby vandaag 56 jaar wordt. Happy Birthday Kim! Je muziek is voor mij nog altijd springlevend.

Dit is trouwens het origineel:

Share This Story, Choose Your Platform!